luni, 6 iulie 2009

Cuvintele unei mame

Am rugat-o pe mama Alexandrei sa faca o scrisoare in care sa vb despre starea Alexandrei:

“Suntem o familie compusa din doi parinti si cinci copii. Desi avem doua salarii, minime, veniturile totale nedepasind 1500 lei lunar, nu ne plangem. Problema noastra majora o reprezinta starea de sanatate a fiicei noastre, Alexandra Ostafi. Ea are 23 de ani, este studenta in anul V la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” Facultatea de Textile, Pielarie si Management Industrial Iasi. Pana in noiembrie anul trecut muncea ca sa se poata intretine la facultate. In noiembrie a fost diagnosticata cu Aplazie Medulara Idiopatica forma severa, sindrom deficit imun secundar.

A fost internata la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, clinica Hematologie unde a facut tratament cu Ciclosporina. Deoarece, acest tratament s-a dovedit ineficient, dimpotriva i-a afectat rinichii si ficatul, a fost oprit si inlocuit cu cortizon. Ca efecte adverse i-a crescut par pe corp, pe fata, pe brate, s-a umflat, iar din palida a devenit cenusie la fata.

Medicii au spus ca are un diagnostic foarte rar, este o boala relativ nou descoperita, nu este indeajuns de studiata si cercetata si, in consecinta, nici alternativa de tratament nu exista. In opinia lor, singura solutie este transplantul de celule stem. Acesta se face in Romania doar la Fundeni, Timisoara si Targu Mures, doar daca ai donator cunoscut. S-au efectuat analize la toti cei patru frati ai Alexandrei. Din pacate s-a constatat ca trei dintre ei sunt compatibili intre ei, dar nici unul cu Alexandra. Avand in vedere ca in Romania, nu exista registru de donatori pentru transplant medular, s-a intocmit un dosar pentru cautarea de donator in registrele internationale si efectuarea transplantului in strainatate. Intre timp, Alexandrei i-a fost confirmata si existenta hepatitei C, probabil “recoltata” cu ajutorul transfuziilor de care este dependenta. Acest fapt complica si mai mult situatia.

In prezent, Alexandra este internata la Timisoara. I s-au repetat toate testele si analizele facute la Iasi, confirmandu-se diagnosticele. Nu poate urma tratament cu interferon pentru hepatita C deoarece, acesta are contraindicatii in aplazie. Acum sta in spital pentru transfuzii si tratament hepato-protector fara speranta ca i se va ameliora starea sanatatii. Din clinicele recomandate in dosar (Austria, Germania, Franta, Italia) nici una nu a reusit sa gaseasca un donator compatibil. S-a primit din Israel o programare pentru data de 24 mai, anul curent, pe care am ratat-o din lipsa banilor.

Ministerul Sanatatii “nu mai are fonduri”. Am fost contactata de persoane care se chinuie de ani buni sa obtina fonduri de la Ministerul Sanatatii, pentru diferite tratamente, fara rezultat, fapt care ma face sa fiu sceptica in privinta rezolvarii pe aceasta cale a situatiei.

In acest scop am deschis la BRD doua conturi:

cont în lei: RO27BRDE070SV22386200700, BRD, Gabriela Ostafi
cont in euro: RO97BRDE070SV22724300700, BRD, Gabriela Ostafi

Ca mama am datoria sa-mi ocrotesc si sa-mi ajut copii, dar simt ca aceasta situatie ma depaseste si de aceea sunt nevoita sa apelez la ajutorul celor sensibili la suferinta altora.

Gabriela Ostafi
Contact: 0751/485 837, 0761/166 409″